ИТ Новини

Най-добрите Linux дистрибуции към средата на 2017 година

Половината 2017 година отмина и вече можем да прегледаме, кои точно Linux дистрибуции са били най-популярни към месец август тази година. Всеки потребител използва своя най-удобна Linux дистрибуция, която счита за най-добрата и ситуацията в света на тази операционна система се променя сравнително бързо. Уеб-ресурсите Newsini и Spicytricks съставиха летния рейтинг на Linux дистрибуциите, който може да се окаже полезен за много потребители.

Но коя от всички дистрибуции е най-добрата? Можем да предположим, че най-добрата е тази, която се използва от най-много потребители, поне заради това, че повече хора откриват някакви грешки и бъгове и повече програмисти работят върху оправянето на забелязаните проблеми. Но това не винаги е така. Много дистрибуции са особено добри в решаването на определен кръг от задачи. Тук са събрани най-добрите Linux дистрибуции към лято 2017. Показан е техният рейтинг, като в началото се намират най-популярните. Популярността е оценена на базата на DistroWatch през последните 6 месеца.

1 – Linux Mint

Тази дистрибуция се използва най-много и най-често от домашните потребители. Базира се на Ubuntu и в операционната система са добавени няколко програми за по-удобно използване – десктоп средата Cinnamon, помощен софтуер за автоматично обновяване, резервно копиране и други подобни.

Важно е, че с Linux Mint се предлагат оригиналните драйвери за хардуера и не се налага инсталирането на нищо допълнително. Основно на това се дължи огромната популярност на тази ОС. Статистиките показват, че ресурсът получава по 2757 уникални посещения дневно от потребителите на тази дистрибуция.

2 – Debian

В продължение на почти две години Debian неизменно е на второ място. Това е Linux дистрибуцията на почитателите на стабилността. Но тази стабилност се постига чрез използването на сравнително стари версии на софтуерните пакети, а за много потребители, това е критично.

Поради своята стабилност, Debian често се използва в сървърите. Но повечето домашни потребители искат да използват най-новия софтуер и това е решаващ фактор при техния избор. Debian е една отлична дистрибуция с най-голям брой софтуерни пакети сред всички други дистрибуции. DistroWatch преброи 2055 посещения дневно към ресурса на Debian.

3 – Manjaro

На трето място в този рейтинг е поставена Manjaro. Тази дистрибуция се базира на ArchLinux, което я издига във всички рейтинги. ArchLinux по принцип е много добра дистрибуция и предлага тънки настройки, множество софтуерни пакети, а в Manjaro е добавено и най-главното – стабилността.

Обновяванията за Manjaro се забавят с ден-два, понеже се проверяват най-подробно от разработчиците, с което се гарантира допълнителна стабилност. Тази дистрибуция има 1815 уникални посещения дневно.

4 – Ubuntu

Досега Ubuntu винаги бе на трето място, но сега Manjaro е измести на четвърто. Това е една от най-популярните операционни системи, базирани на Debian. ОС Ubuntu се разработва от компанията Canonical и има най-голямото общество от опитни потребители и най-много интернет ресурси, с помощта на които се решават най-разнообразни проблеми. Популярността е определена на 1467 уникални посещения дневно.

5 – Antergos

На пето място е още една сравнително нова ОС, базирана на ArchLinux. Но за разлика от Manjaro, тук се използват официалните хранилища за софтуера и графичен инсталатор. Останалото си е ArchLinux. Тази Linux дистрибуция получава средно 1227 посещения дневно.

6 – OpenSUSE

Преди няколко месеца дистрибуцията OpenSUSE на компанията Novell бе на четвърто място, но сега слезе на шесто, поради покачване рейтинга на Linux дистрибуциите, базирани на ArchLinux. Това е RPM дистрибуция, която по подразбиране използва KDE средата. Стабилна дистрибуция, която има и корпоративна версия.

Почти няма грешки при обновяванията, а пакетите са винаги нови. Освен в официалните хранилища, много софтуерни пакети могат да бъдат намерени в Open SUSE Build System, своеобразен аналог на AUR. В тази дистрибуция инсталирането на софтуера става от браузъра с няколко клика на мишката. Популярността е средно 1065 души дневно.

7 – Deepin

Още една нова дистрибуция в Linux рейтинга. Това е продукт на китайски програмисти със собствена десктоп среда и собствен комплект от допълнителни приложения. Десктоп средата е Deepin Desktop Environment с красива графика, в която всички настройки се намират в страничния панел, като нещо подобно видяхме в ОС Windows 8. Дистрибуцията е базира на Debian и е достатъчно стабилна. Популярността е на ниво 997 уникални потребителя дневно.

8 – Fedora

В началото на годината Fedora бе на пето място, но бе изместена на осмо. Тази дистрибуция се разработва с поддръжката на компанията Red Hat. Именно тук се тестват всички нововъведения, които след това се добавят в Red Hat Enterprice Linux. Ето защо, тук винаги се намира най-новият софтуер и най-новите технологии. Дистрибуцията е достатъчно стабилна за домашно използване. Популярността е на ниво 993 души дневно.

9 – Zorin OS

В този рейтинг има наистина много нови дистрибуции и Zorin OS е една от тях. През 2014 година тя бе на 10 място, но след това изпадна от топ-10. Тя е специално създадена за начинаещи и се завръща в класацията за лято 2017. Базира се на Ubuntu и за графична среда се използва Gnome. Интерфейсът е изграден по такъв начин, че много прилича на Windows. Стабилна система, която е лесна за използване. Популярност – 980 души.

10 – ElementaryOS

Само ElementaryOS продължава да удържа десетото място, въпреки че в Linux рейтинга има големи промени. Това е още една ОС, базирана на Ubuntu, която обаче изглежда като MacOS на Apple. Популярността е на ниво 811 души.

Други дистрибуции

Списъкът не може да бъде продължаван до безкрайност, защото ще стане прекалено дълъг и неинтересен. Ето защо само ще споменем Linux дистрибуциите до 20 място в рейтинга:

Solus

TrueOS

PCLinuxOS

CentOS

ArchLinux

ReactOS

Linux Lite

Kali Linux

Mageia

KDE Neon


Вижда се, че все по-голяма популярност придобиват BSD дистрибуциите. CentOS загуби своето 8-мо място, а ArchLinux от 9-то място слезе чак на 15-то, което според анализаторите се дължи на това, че потребителите са започнали да използват дистрибуции, базирани на него, които са по-лесни за инсталиране. Най-много е спаднала популярността на Mageia, която от 6-то място изведнъж слезе до 19-то.

Естествено, рейтингът не е идеален и има и други Linux дистрибуции, но това е статистика на посещаемостта на уеб-сайтовете на дистрибуциите, с която е добре да се съобразяваме.

Ако сте почитател на Linux, споделете, коя дистрибуция използвате и защо. По този начин може да се увеличат познанията и повече потребители да намерят нещо полезно и за себе си.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu